×
×

Ομιλία Προέδρου Ξ.Ε.Ε.

Printer-friendly versionSend by email

Κυρίες και Κύριοι, 

Η σημερινή εκδήλωση είναι για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος μια ξεχωριστή στιγμή χαράς και δικαίωσης. Διότι δείχνουμε έμπρακτα το πως μια εξαιρετική ιδέα γίνεται πραγματικότητα, προσδίδοντας υψηλή προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος πιστέψαμε, σχεδιάσαμε και κυρίως στηρίξαμε, χρηματοδοτήσαμε και υλοποιήσαμε το «Ελληνικό Πρωινό». 

Αφιερώσαμε τα τρία πρώτα χρόνια στο κτίσιμο του προγράμματος και στην ανάπτυξή του στο εσωτερικό της χώρας, ενώ από τον επόμενο χρόνο η στρατηγική επιλογή μας είναι να απευθυνθούμε στο διεθνές κοινό, μέσω της παρουσίας και προβολής του «Ελληνικού πρωινού» στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. 

Σήμερα, λοιπόν, έχουμε τη χαρά να τιμούμε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που διακρίθηκν στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και τις τοπικές ενώσεις ξενοδόχων που το αγκάλιασαν και συνέβαλαν στην αποτελεσματική προσαρμογή του στις τοπικές ιδιαιτερότητες και τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τιμούμε αυτούς που τόλμησαν να πρωτοπορήσουν. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τον ελληνικό τουρισμό της ποιότητας και της αριστείας. Συγχαίρουμε επιχειρηματικές ηγεσίες που εμπνέουν, καθοδηγούν και κατευθύνουν τις επιχειρήσεις τους σε ψηλές κορυφές.

Το γεγονός πως το σήμα του «Ελληνικού Πρωινού» είναι πλέον ένα αναγνωρίσιμο brand που προσδίδει αξία στα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, υπογραμμίζει ακριβώς αυτή τη μεγάλη αλήθεια, που οφείλουμε να έχουμε όλοι ως κυρίαρχη σταθερά σκέψης και νοοτροπίας. Πως μόνο η Ποιότητα και η Αριστεία είναι τα σωστά κλειδιά για να ξεκλειδώσουμε προοπτικές και δυνατότητες τόσο για τον ελληνικό τουρισμό, όσο και για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Παράλληλα, αισθανόμαστε δικαιωμένοι και αληθινά υπερήφανοι για το πρόγραμμα αυτό καθώς με καινοτομία στη σύλληψη και τον σχεδιασμό και με υψηλό επαγγελματισμό στην εφαρμογή, αποδείξαμε πως ο ελληνικός τουρισμός έχει τις ιδέες, έχει τους ανθρώπους, έχει τις δυνάμεις που του επιτρέπουν να πρωτοπορεί, να καινοτομεί, να βγαίνει δυναμικά μπροστά.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τους «δικούς μας» συντελεστές της προσπάθειας αυτής για τη διαρκή αφοσίωσή τους και αναφέρομαι στη Γενική Διευθύντρια του ΞΕΕ κυρία Αγνή Χρηστίδου, στον συνάδελφο τον Γιώργο Πίττα και την κυρία Ράνια Πηλίδου.

Κυρίες και Κύριοι,

Πιστεύω πως η πραγματική επιτυχία του «Ελληνικού Πρωινού» εδράζεται στο γεγονός πως απαντά με απτό και συγκεκριμένο τρόπο σε πολλές από τις μείζονες ανάγκες της σημερινής συγκυρίας. Και εξηγούμαι.

Πρώτον, το «Ελληνικό Πρωινό» κατάφερε μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα της εφαρμογής του να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στον Eλληνικό τουρισμό και τα αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης. Πέτυχε, λοιπόν, να διασυνδέσει οργανικά, δυο τομείς της εθνικής οικονομίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης. Τον πρωτογενή τομέα - ο οποίος πρέπει να αποτελέσει τη βάση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου εξωστρέφειας,ανταγωνιστικότητας και ποιότητας– και του τομέα των υπηρεσιών, όπου ο τουρισμός αναγνωρίζεται πλέον ως ο προπομπός της ανάκαμψης.

Δεύτερον, το «Ελληνικό Πρωϊνό» θα αποφέρει μετρήσιμα κέρδη για τα ελληνικά ξενοδοχεία και την οικονομία μας γενικότερα. Αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον τζίρο της αγοράς πρωινού στα ξενοδοχεία, ο οποίος το 2012, πριν την εφαρμογή του προγράμματος, ανήλθε σύμφωνα με εκτίμηση του εργαστηρίου ερευνών και δορυφόρων λογαριασμών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο ύψος των 368 εκατ. Ευρώ. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική περίοδο, ήταν και είναι στρατηγική απόφαση της Διοίκησης του ΞΕΕ να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που θα έχουν άμεσα οφέλη αφενός στην επιχειρηματική ενημέρωση και αφετέρου στα ίδια τα ταμεία των χειμαζόμενων από την κρίση μελών μας Ελλήνων ξενοδόχων.

Τρίτον, σε μια εποχή που ο παγκόσμιος τουρισμός κινείται πάνω στις ράγες της μοναδικότητας της τουριστικής εμπειρίας και η τουριστική ανταγωνιστικότητα είναι συνυφασμένη με τον υψηλό βαθμό διαφοροποίησης, το «Ελληνικό Πρωινό», ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ελληνικής γαστρονομίας, εμπλουτίζει σημαντικά τις διαστάσεις του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και απαντάει με όρους ποιότητας στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η παροχή στον επισκέπτη εμπειριών με χαρακτήρα μοναδικότητας.

Αγαπητή Κυρία Υπουργέ, Κυρία Κεφαλογιάννη,

Κάνετε έναν τιτάνιο αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικής τουριστικής μοναδικότητας και πιστεύω ακράδαντα πως η επιτυχία του «Ελληνικού Πρωινού» προσθέτει ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα σας. Είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή. Είμαστε στην πρώτη γραμμή και η μάχη για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι νικηφόρα.

Αγαπητέ Υπουργέ, Κύριε Τσαυτάρη,

Έχετε κι εσείς κάθε λόγο να αισθάνεστε πιο αισιόδοξος, μετά την επιτυχία του «Ελληνικού Πρωινού», καθώς δεν υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής για την ελληνική αγροτική παραγωγή.

Κυρίες και Κύριοι

Είναι η εποχή του «Μαζί». Οι συνέργειες και οι συνθέσεις δημιουργούν τα πεδία όπου μπορεί να διακριθεί η ελληνική οικονομία, καταφέρνοντας να βγει από αυτό το σκοτεινό τούνελ της κρίσης και να αντικρύσει το φως της «επόμενης μέρας». Το Ελληνικό Πρωινό σκιαγραφεί σήμερα αυτή την «επόμενη μέρα». Μια Ελλάδα που μπορεί. Μια Ελλάδα, με νέα ταυτότητα, με νοοτροπία και ήθος Ποιότητας και Αριστείας παντού. Μια Ελλάδα που απαντά έμπρακτα στα στερεότυπα που αναπαράχθηκαν όλο αυτό το τελευταίο διάστημα. Μια Ελλάδα με την ικανότητα να αξιοποιεί παραγωγικά τα τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει. Αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να μας κάνει όλους περήφανους. 

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.